Lelaki dakwa SKMM ambil alih akaun Twitternya

Lelaki dakwa SKMM ambil alih akaun Twitternya

Dalam sidang akhbar hari ini, beliau berkata kemudiannya mendapati akaunnya telah "diambil alih" oleh SKMM berikutan sesi soalsiasat tersebut.

"Saya mendapati suruhanjaya tersebut telah mengubah kata laluan saya dan (log masuk) ke akaun Twitter saya. Saya tidak dapat mengakses akaun saya sehingga saya membuat permintaan rasmi ke Twitter (melalui e-mel) dan mereka mengembalikan akses ke akaun saya.

"Tindakan ini oleh mereka adalah di luar bidang kuasa mereka," kata Muhammad Hafiz di pejabat Suaram di Petaling Jaya.

Walaupun dia telah mendapat akses ke akaunnya, Hafiz berkata bahawa telefon bimbitnya kekal dalam simpanan SKMM dan dia tidak menolak tindakan undang-undang terhadap komisen itu.

Malaysiakini telah menghubungi Balai Polis Taman Sentosa dan MCMC untuk mendapatkan ulasan.

Syahredzan Johan, peguam kepada Muhammad Hafiz memberitahu sidang media yang sama bahawa SKMM tidak mempunyai kuasa untuk menutup akaun pengguna daripada media sosial mereka.

"SKMM mempunyai kuasa untuk meminta kata laluan (akaun media sosial) seseorang tetapi ia tidak mempunyai kuasa untuk menukar kata laluan itu dan menutup akaun pengguna daripada akaun mereka sendiri.

"Ciapan yang (Hafiz) hantar hanya perkara yang sangat ringan, tidak dianggap menghina atau menghasut. Adakah insiden ini menunjukkan toleransi rendah kerajaan (sementara) begitu rendah terhadap kritikan hanya kerana ia menghampiri pilihan raya?" Soal beliau.

Muhammad Hafiz, pemilik akaun Twitter @HafizRayyan memiliki kira-kira 44,900 pengikut, telah disoalsiat mengenai kedua-dua tweet yang disiarkan pada 6 April. Malaysiakini


Comments

Popular posts from this blog

Top 55 Blog Travel Malaysia 2017

96 Tips Berbual Ketika Honeymoon

Letak pelekat BN di kereta dapat RM300

Suspek tipu pakej melancong artis direman

Tips Untuk Blogger Berkaitan RUU Anti-berita Tidak Benar 2018

Warga Malaysia paling ramai melancong ke Sumatera Barat

Kes hutang RM17 juta 'Eye On Malaysia' 8 Feb

200 jadi mangsa pakej percutian murah

Mat salih jatuh Gunung Mulu meninggal dunia