96 Tips Berbual Ketika Honeymoon

honeymoon

Seorang wanita dari Mpumalanga, Ghana telah diceraikan oleh suaminya ketika mereka sedang honeymoon yang hanya beberapa hari selepas perkahwinan mereka.

Menurut pakar psikologi yang membuat sesi kaunseling kepada wanita itu, pengantin lelaki menceraikan wanita itu selepas dia melihatnya tanpa memakai sebarang make-up buat kali pertama.

Pengantin lelaki berumur 40 tahun itu menceraikan pengantin perempuan yang berusia 35 tahun kerana suami beliau percaya dia tidak kelihatan seperti sebelum perkahwinan dan menuduhnya menipu dia dengan menggunakan begitu banyak kosmetik termasuk bulu mata palsu.

Pengantin perempuan itu bukan sahaja memakai bulu mata tiruan malahan turut menjalani pembedahan kosmetik sebelum perkahwinan. Pasangan yang bertemu di Facebook telah bertunang selama tiga bulan.

Dr. Molapo iaitu pakar psikologi, berkata bahawa kliniknya menerima permintaan wanita itu untuk membantunya mengatasi penderitaan psikologi selepas perceraiannya.

Laporan mengatakan bahawa pengantin lelaki itu membawa pengantinnya ke Richards Bay sebagai destinasi honeymoon supaya mereka dapat berenang tetapi situasi menjadi tragis apabila mukanya menjadi basah dan solekannya hilang.

Pengantin lelaki itu berkata dia hampir tidak dapat mengenali isterinya selepas make-up isterinya hilang.


best honeymoon places

Sejarah Ringkas Honeymoon

Perkataan honeymoon bermula pada abad ke-5 dimana terdapat masyarakat purba yang perlu meminum madu selama sebulan selepas berkahwin. Pelik kan?

Selepas munculnya penggunaan tenaga elektrik dan kemudahan moden, bulan madu adalah masa ketika pasangan akan melakukan perjalanan besar pertama mereka bersama-sama dan juga bergerak bersama-sama ketika pulang ke rumah mereka.

Tetapi sudah tentu, perkara-perkara yang jauh berbeza hari ini.

Bagi masyarakat non-muslim, kebanyakannya sudah hidup bersama sebelum berkahwin. Mereka membeli rumah, kereta, dan juga mungkin bayi, dan semuanya sebelum berkahwin.

Ini kerana bagi masyarakat non-muslim, tidak ada cara yang lebih baik untuk mengenali pasangan selain hidup bersama-sama terlebih dahulu.

Dalam majlis perkahwinan anda, semua tetamu mengucapkan tahniah mengenai perkahwinan anda- semuanya tentang anda?

Fikirkan kembali. Majlis perkahwinan anda mengenai diri anda dan pasangan anda ataupun mengenai ibubapa, sanak saudara, nenek, dan kawan-kawan anda.

Mereka sangat istimewa. Usia anda semakin meningkat dan menjadi lebih bijak tetapi majlis perkahwinan adalah sesuatu yang kita lakukan untuk komuniti kita di sekeliling kita, bukannya diri kita sendiri.

honeymoon ideas

Kepentingan Honeymoon

Apa yang baik tentang honeymoon adalah bahawa ia sebenarnya hanya mengenai diri anda bersama pasangan anda.

Ketika honeymoon juga, anda berdua melupakan dunia luar dan memikirkan mengenai hidup anda tanpa diganggu oleh orang lain. Apa pun yang bermakna kepada anda - mengembara, mendaki dan berkhemah, travel melalui destinasi pilihan anda atau bersantai.

Ini peluang bagi anda berdua untuk menyambung semula proses perkahwinan dan untuk memantapkan lagi hubungan anda.

Memori ketika anda sedang honeymoon adalah lebih kuat berbanding dengan memori ketika majlis perkahwinan.

Kualiti Perhubungan

Cinta, persahabatan, dan memahami adalah kunci untuk hubungan yang berkekalan dalam perkahwinan. Walaupun ini bukannya satu-satunya faktor dalam menentukan usia perkahwinan, ini merupakan sesuatu yang menjadi asas dalam perkahwinan.

Hubungan yang kurang berkualiti adalah seperti anda pergi travel tetapi terlupa untuk membawa bag, pakaian, dan peralatan kebersihan.

Apabila peralatan asas tidak dibawa ketika anda pergi travel, pengalaman anda tidak seperti yang anda harapkan.

Sangat malang sekiranya anda membuatkan pasangan anda berfikir anda begitu "membosankan dan hambar".

"Orang-orang yang kesunyian di Malaysia bukanlah orang yang masih bujang tetapi mereka adalah pasangan suami isteri yang tidur sekatil namun sentiasa berfikir "Bilakah kesunyian ini akan berakhir?"

Setiap orang memiliki harapan agar bertemu seseorang yang istimewa dan hidup bahagia buat selama-lamanya.

Perasaan sunyi membuatkan anda merasa seperti terperangkap dalam hidup anda sendiri.

honeymoon places

Berita baiknya ialah jika hubungan perkahwinan anda berada dalam keadaan hambar, anda boleh mengubahnya pada tahap yang lebih baik pada hari ini.

Lebih-lebih lagi, jika anda memiliki pasangan yang penyayang, tips-tips dalam artikel ini akan membantu anda menjadikan hubungan perkahwinan anda menjadi lebih baik.

Anda boleh meningkatkan hubungan anda dalam perhubungan anda sekiranya anda bertanya soalan yang tepat kepada pasangan anda agar pasangan anda menyedari diri anda masih menyayangi mereka.

Dalam artikel ini anda akan mendapati 96 soalan untuk memperdalam cinta, persahabatan, dan perkahwinan anda.

Tiada peraturan yang ditetapkan. Cadangan saya ialah anda hanya menggunakan tips-tips ini satu demi satu agar pasangan anda tidak berasa bosan dengan anda.

Masa yang sesuai untuk anda menggunakan tip-tip ini adalah ketika:

 • Berkelah di mana-mana tempat.
 • Ketika menunggu pesanan makanan anda siap di restoran kegemaran pasangan anda.
 • Menulis beberapa tip dalam artikel ini dalam wallet / purse / handphone anda. Anda boleh melihat kembali sekiranya anda tidak tahu apa yang ingin dibualkan dengan pasangan anda.
 • Membaca kembali artikel ini ketika sedang honeymoon atau travel.
 • Ketika sarapan / makan tengah hari atau makan malam di rumah. Anda boleh berbual ketika sedang makan.
 • Ketika waktu senja di rumah. Waktu senja merupakan waktu perubahan emosi manusia.
 • Ketika berjalan bersama-sama atau berada dalam kenderaan.
 • Ketika sedang menonton televisyen.
honeymoon island

Strategi Menggunakan Tips Ini

Tidak terburu-buru

Anda memerlukan masa untuk meningkatkan hubungan anda. Elakkan untuk sesuatu yang ajaib akan berlaku secara mendadak sekiranya tahap hubungan anda berada dalam keadaan yang rendah.

Sekiranya anda menggunakan beberapa tips dalam artikel ini sekaligus, pasangan anda berasa pelik dengan anda.

Body Language

Ini dinamakan teknik body language. Body language anda mempengaruhi cara orang lain memahami mesej komunikasi yang anda lakukan.

Body language yang sesuai digunakan ketika menggunakan sebahagian besar tips dalam artikel ini:

 • Tidak menyilangkan tangan dan kaki anda ketika berbual.
 • Memastikan kedua-dua bahu anda ke arah pasangan anda.
 • Menatap mata pasangan anda.
 • Senyum.
 • Bertanya soalan yang tidak memerlukan jawapan objektif seperti "Ya" atau "Tidak".
 • Menutup handphone anda. Ini turut membuatkan pasangan berasa mereka dihargai oleh anda.

Cuba Memahami Pasangan Anda

Artikel ini tidak ditulis untuk membangkitkan isu-isu lama atau menyebabkan perselisihan antara anda dan pasangan anda.

Sebaliknya, artikel ini bertujuan untuk membuatkan anda menghargai persamaan, perbezaan, dan mewujudkan persefahaman antara anda dan pasangan anda. Setiap orang suka dihargai.

Melakukan dengan Keseronokkan

Ingat bahawa anda sedang berbual dengan orang yang anda ambil berat dengan mendalam. Nikmati keseronokkan ketika melakukan tips dalam artikel ini untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Berikut merupakan senarai 96 tips untuk berbual ketika honeymoon.

 1. Bayangkan awak boleh menghantar surat kepada diri awak sendiri ketika awak masih muda. Apa mesej pada surat awak dan pada umur yamg ke berapa awak pilih?
 2. Apakah tradisi keluarga awak yang awak suka? Bagaimana awak dapat lakukannya dengan lebih baik pada tahun ini?
 3. Bayangkan dalam masa 24 jam dari sekarang tiada had untuk awak berbelanja. Ke manakah awak akan pergi shopping, apa yang akan awak beli, dan untuk siapa barang yang awak beli?
 4. Sekiranya diberi dua pilihan, adakah awak lebih suka mati tiga tahun dari hari ini atau hidup begitu lama sehingga semua orang yang awak kenal pada hari ini telah meninggal dunia? Kenapa?
 5. Jika awak boleh pergi travel ke mana-mana sahaja di dunia ini, ke manakah awak akan pergi? Kenapa?
 6. Ketika awak masih kanak-kanak, apakah cerita dan permainan yang awak suka?
 7. Apakah kejayaan awak setakat ini yang membuatkan awak berasa bangga?
 8. Bayangkan awak dapat melihat masa depan. Terangkan bagaimana kehidupan awak lima tahun dari hari ini. Apakah perniagaan yang akan awak buka? Bagaimanakah awak menghabiskan sebahagian besar masa awak?
 9. Sekarang, bayangkan bahawa awak dapat melihat lebih jauh pada masa hadapan. Terangkan bagaimana hidup awak sepuluh tahun dari hari ini.
 10. Adakah anda lebih suka untuk tidak memiliki anak atau hanya boleh memiliki 3 orang anak? Mengapa?
 11. Pasangan suami isteri manakah yang awak kagumi? Apa yang membuat hubungan pasangan ini hebat?
 12. Perkara apakah yang membuatkan ibu bapa awak marah kepada awak ketika kanak-kanak dulu? Apakah yang akan awak lakukan dengan berbeza apabila awak marah kepada anak awak sendiri?
 13. Apakah yang awak suka apabila ibu bapa awak bergaduh?
 14. Apabila awak berada dalam mood yang tidak baik, apakah satu perkara yang mudah dilakukan oleh saya untuk membuatkan mood awak menjadi lebih baik?
 15. Apakah yang awak lakukan apabila awak marah dengan seseorang yang awak sayang? Adakah ini serupa atau berbeza dengan gaya ibu bapa awak marah pada awak? Mengapa?
 16. Apakah buku yang mempengaruhi kehidupan awak? Bagaimanakah buku ini membantu awak melihat dunia?
 17. Siapa sahabat baik awak sekarang? Apa yang paling awak suka tentang kawan awak ini?
 18. Bayangkan awak menasihati seorang remaja yang bermasalah dan berpeluang memberikan satu nasihat. Apakah nasihat yang awak akan beri?
 19. Sekiranya awak diminta memberikan satu nasihat agama, apakah nasihat yang akan awak berikan? Apa yang membuat nasihat ini penting kepada awak secara peribadi?
 20. Apakah yang awak anggap sebagai kualiti persahabatan yang paling penting? Bagaimana awak menunjukkan kualiti ini?
 21. Apa yang perlu dilakukan untuk mengekalkan hubungan kita buat selama-lamanya?
 22. Pada pandangan awak, apakah punca kegagalan dalam rumah tangga?
 23. Apakah parti politik yang paling awak sokong dan mengapa?
 24. Bayangkan awak akan terdampar di sebuah pulau terpencil selama setahun. Awak dibenarkan mengambil hanya satu barangan dengan awak. Apakah yang akan awak bawa dan mengapa?
 25. Apakah satu makanan yang awak akan makan dengan gembira pada setiap hari sepanjang tahun hadapan?
 26. Apakah perkara yang dapat membuatkan awak tersenyum pada setiap hari?
 27. Apakah satu perkara yang dapat awak lakukan untuk menjadikan dunia ini menjadi lebih baik?
 28. Sekiranya dapat memiliki satu kuasa ajaib, kuasa ajaib apakah yang akan awak pilih? Bagaimana awak akan menggunakan kuasa ajaib ini?
 29. Bayangkan awak dilantik untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia selama satu jam dan mempunyai keupayaan untuk menggubal satu undang-undang. Apakah undang-undang yang akan awak buat atau ubah? Mengapa?
 30. Apakah filem yang memberi makna kepada awak?
 31. Apakah satu keputusan yang awak buat membuatkan awak menyesal pada masa hari ini? Apakah yang awak ingin lakukan secara berbeza pada hari ini?
 32. Apakah 3-5 matlamat yang ingin awak capai dalam hidup?
 33. Apakah pertubuhan kebajikan yang awak minat untuk menjadi sukarelawan?
 34. Apakah aktiviti yang awak percaya memainkan peranan penting dalam hidup awak selagi awak masih hidup? Kenapa aktiviti ini begitu penting untuk anda?
 35. Sekiranya awak mendapat hadiah cabutan bertuah sebanyak RM 10,000.00, adakah awak akan pergi travel, pergi shopping, atau menyimpannya?
 36. Adakah awak percaya terdapat perkara seperti good debt?" Jika ya, apakah perkara-perkara yang bernilai untuk awak berhutang?
 37. Siapakah orang yang paling bahagia yang awak kenal? Apa yang membuatkan dia bahagia?
 38. Adakah awak menganggap diri awak seorang yang bahagia? Jika ya, apa yang awak lakukan untuk kekal dalam suasana yang bahagia? Jika tidak, apakah yang diperlukan untuk membuatkan awak bahagia?
 39. Sekiranya awak membuat senarai perkara yang paling awak takut, apakah yang akan menjadi 3 item teratas dalam senarai ini?
 40. Ketika awak masih kecil, apakah jawapan awab apabila menjawab soalan, "Apakah cita-cita awak apabila awak sudah dewasa?". Adakah jawapan awak berubah dari masa ke semasa?
 41. Sekiranya awak dapat memilih semua pekerjaan dalam dunia ini, apakah pekerjaan yang akan awak pilih dan mengapa?
 42. Bilakah kali terakhir awak berasa malu? Apakah yang berlaku sehingga membuatkan awak berasa malu ini.
 43. Bilakah kali terakhir awak berasa sangat gembira? Apakah yang membuatkan awak gembira seperti ini?
 44. Adakah terdapat sebarang sebab atau orang yang membuatkan awak bersedia mati untuk mereka? Jika ya, apakah atau siapakah mereka?
 45. Bayangkan awak berada dihadapan malaikat penjaga syurga. Apakah jawapan awak sekiranya ditanya oleh malaikat, "Kenapa saya perlu membenarkan awak masuk ke dalam syurga?"
 46. Sekiranya anda boleh bertanya satu soalan kepada Tuhan, apakah soalan awak?
 47. Adakah terdapat golongan orang dalam dunia ini yang awak benci untuk bertemu dengan mereka?
 48. Adakah awak seorang yang berdisiplin ketika kecil dahulu? Apakah awak ingin anak-anak awak berdisiplin seperti awak?
 49. Pada pendapat anda, apakah cara terbaik untuk memupuk nilai-nilai positif kepada kanak-kanak?
 50. Sekiranya awak hanya dapat mengingati satu perkara sahaja, apakah perkara yang tidak dapat dilupakan oleh awak?
 51. Apabila awak berasa sedih, tertekan, atau kecewa, adakah awak mudah atau sukar untuk berkongsi perasaan awak dengan orang lain?
 52. Apakah masa yang membuatkan awak berasa takut dalam hidup awak? Sekiranya awak masih berasa takut sekarang, bagaimanakah orang-orang di sekeliling awak akan tahu?
 53. Destinasi travel manakah yang awak paling suka dan apakah salah satu kenangan percutian awak yang paling diingati?
 54. Apakah yang akan dilakukan oleh awak pada Valentine's Day?
 55. Sekiranya awak diminta memberi nasihat yang berguna kepada pasangan yang sedang bertengkar, apakah nasihat yang awak berikan kepada mereka?
 56. Bagaimana awak boleh tahu sekiranya seseorang itu boleh dipercayai atau tidak? Adakah awak menganggap diri awak orang yang boleh dipercayai?
 57. Di manakah tempat travel yang terbaik pernah awak pergi semasa kanak-kanak? Apakah yang menyebabkan tempat itu begitu istimewa?
 58. Sekiranya awak mengalami masa yang sukar dan perlu mendapat nasihat yang tepat, siapakah orang tempat awak mengadu dan mengapa?
 59. Apakah yang sedang awak lakukan untuk menjadikan dunia ini tempat yang lebih baik? Jika awak tidak dapat memikirkan apa-apa, apakah perkara yang anda ingin lakukan pada masa akan datang untuk menjadikan dunia ini lebih baik?
 60. Apakah jenis artikel yang anda harapkan dibuat mengenai tempat travel kegemaran awak oleh blogger travel?
 61. Siapa orang yang menjadi role model awak dalam kehidupan awak? Apakah ciri-ciri khusus yang dimiliki orang ini yang awak inginkan terdapat dalam kehidupan awak sendiri?
 62. Apakah yang awak fikirkan mengenai bakat awak?
 63. Apakah kelemahan terbesar awak?
 64. Jika awak mempunyai peluang untuk menjadi menteri untuk memberi satu nasihat kepada rakyat, apakah nasihat yang akan awak berikan?
 65. Kebanyakan orang mempunyai beberapa perkara kecil yang mudah mengganggu mereka. Apakah perkara remeh-temeh yang menganggu awak?
 66. Adakah awak percaya bahawa lelaki dan wanita perlu memegang peranan jantina pada hari ini? Ianya seperti lelaki yang menjadi "tulang belakang" untuk keluarga dan wanita sebagai suri rumahtangga dan pengasuh anak-anak. Mengapa?
 67. Adakah ibu bapa awak mengikuti peranan jantina dalam rumahtangga? Adakah awak percaya ini mempunyai kesan positif atau negatif terhadap keseluruhan hubungan mereka?
 68. Setiap keluarga mempunyai budaya keluarga yang unik. Apakah beberapa aspek penting dalam budaya keluarga awak?
 69. Jelaskan budaya keluarga yang awak inginkan.
 70. Apakah yang awak lakukan semasa kecil ketika menunggu siaran rancangan televisyen kegemaran awak?
 71. Pada pendapat awak, apakah aktiviti yang dapat dilakukan oleh pasangan suami isteri yang menjadikan tahap kesihatan bertambah baik? Adakah terdapat aktiviti kesihatan yang awak ingin mulakan bersama sebagai pasangan?
 72. Adakah awak pernah menjadi mangsa diskriminasi, buli, atau perkauman? Jika ya, apa yang berlaku, dan bagaimana perasaan awak?
 73. Sekiranya awak terpaksa memilih pekerjaan lain hari ini, apakah pekerjaan yang awak pilih, dan mengapa?
 74. Apakah haiwan yang menjadi kegemaran awak?
 75. Jika awak di beri dua pilihan, adakah awak lebih suka mempunyai:
  1. Beberapa kawan baik yang awak kenali secara mendalam.
  2. Ramai kawan yang awak tidak begitu tahu latar belakang mereka.
  Mengapa?
 76. Sekiranya awak dan pasangan awak bergaduh, apakah langkah kecil yang boleh diambil oleh pasangan awak untuk menjernihkan keadaan?
 77. Sekiranya orang yang sayang pada awak ingin melakukan sesuatu yang mudah untuk menunjukkan kepada awak bahawa dia mengambil berat mengenai awak, perkara apakah yang perlu dilakukan?
 78. Apakah ajaran agama yang awak tidak begitu setuju?
 79. Apakah filem yang awak fikirkan perlu ditonton oleh setiap orang?
 80. Pada skala 1-10 dengan 1 tidak begitu penting dan 10 sangat penting, berapakah skala kepentingan pasangan yang saling memahami antara satu sama lain kepada awak?
 81. Pada umur berapakah awak mula memandu kereta? Adakah awak percaya bahawa ini adalah usia yang baik untuk kanak-kanak belajar memandu kereta pada hari ini? Mengapa?
 82. Sekiranya anda memilih jenis keluarga dalam drama televisyen paling sesuai dengan keluarga awak sendiri, keluarga dalam drama manakah yang awak pilih dan mengapa?
 83. Apakah tempat makan yang paling teruk pernah awak pergi?
 84. Pada pandangan awak, apakah yang dilakukan oleh pasangan suami isteri untuk bersaing secara adil?
 85. Pada pandangan awak, apakah awak dan pasangan awak perlu keluar dengan memakai baju yang sama warna?
 86. Apakah yang dapat kita lakukan untuk kekal bahagia?
 87. Pada pandangan awak, apakah perkara yang paling penting dilakukan oleh ibubapa ketika membesarkan anak-anak?
 88. Apakah yang paling awak risau tentang kanak-kanak?
 89. Apakah buku kegemaran awak?
 90. Apakah perkara yang awak lakukan kekal sama dari sekolah menengah sehingga sekarang?
 91. Pada umur berapakah awak memiliki handphone sendiri? Apakah umur yang sesuai untuk anak-anak memakai handphone sendiri?
 92. Apakah pengalaman paling indah dalam hidup awak yang awak ingin berulang lagi?
 93. Apakah situasi getir dalam hidup awak yang menjadikan manusia yang lebih baik?
 94. Apakah pengalaman bermakna antara awak dan ibubapa awak ketika masa kecil dahulu?
 95. Apakah pandangan ibubapa awak mengenai ahli keluarga yang merokok?
 96. Apakah situasi yang paling teruk dalam hidup awak?
Honeymoon Packages

Tips Bajet untuk Honeymoon Packages

Merancang honeymoon dengan bajet yang terhad boleh kelihatan seperti tugas yang menakutkan terutamanya jika anda ingin memenuhi impian perkahwinan anda.

Tetapi dengan strategi yang betul, ia boleh dilakukan. Berikut adalah beberapa petua untuk membantu anda menyertai Honeymoon Packages yang tidak dapat dilupakan - tanpa mempengaruhi masa depan kewangan anda.

 1. Menggunakan Ganjaran Penerbangan / Pembelian / Kad Kredit Anda:

  Sekiranya anda atau pasangan anda mempunyai ganjaran dari syarikat penerbangan (mungkin juga dengan kad kredit yang anda gunakan untuk perbelanjaan perkahwinan), honeymoon anda boleh menjadi masa yang tepat untuk menebus ganjaran terutamanya jika anda berharap untuk melakukan perjalanan ke destinasi jauh.

  Terdapat juga syarikat penerbangan yang menawarkan jarak perjalanan lain seperti upgrade bilik hotel / resorts.

 2. Meminta bantuan dari Travel Agent:

  Perniagaan travel agents sering memberikan akses kepada tawaran yang lebih baik melalui Honeymoon Packages berbanding dengan anda menguruskan sendiri honeymoon anda.

  Selain itu, travel agents adalah pekerjaan sepenuh masa dan mereka biasanya akan mempunyai data yang tepat mengenai jualan dan dapat memberikan anda harga yang istimewa.

  Mereka juga mungkin mempunyai lebih banyak pengalaman menguruskan semua dokumen yang perlu dalam perjalanan dan boleh membantu mengurangkan tekanan pada anda dan pasangan anda ketika sedang honeeymoon.

 3. Honeymoon bukan pada waktu puncak:

  Sekiranya anda ingin ke honeymoon destinations yang popular dengan sambil berjimat, anda boleh memilih waktu yang sesuai iaitu sebulan sebelum atau selepas waktu puncak.

  Anda turut mendapatkan beberapa tawaran terbaik mengenai tiket penerbangan dan penginapan.

  Bulan yang sesuai untuk pergi honeymoon bukan pada waktu puncak ialah pada bulan April-Pertengahan Jun, dan bulan September hingga Oktober.

  Anda boleh mendapatkan harga yang lebih rendah pada waktu off-peak seperti musim tengkujuh, bencana alam, atau wabak penyakit di destinasi percutian.

  Biasanya harga lebih rendah pada bulan November hingga Mac. Anda jangan pelik sekiranya bilangan staff hotel / resort lebih ramai di tempat anda sedang honeymoon berbanding dengan jumlah tetamu yang anda dapat lihat pada bulan ini.

 4. Fahami Tawaran olehHotel / Resort:

  Terdapat resort / hotel yang membuat tawaran yang mungkin menarik minat anda tetapi pastikan anda memahami dengan tepat apa yang dimasukkan dalam harga sebelum anda booking hotels.

  Sebagai contoh, anda perlu menyemak dahulu pakej percutian yang ditawarkan sama ada cukai perkhidmatan atau lain-lain cukai dimasukkan dalam harga pakej kerana mereka boleh menambah kos tambahan yang tidak dijangka oleh anda.

  Anda perlu memastikan anda benar-benar menggunakan semua kemudahan yang ditawarkan dalam pakej. Jika tidak, anda mungkin akan menghabiskan wang yang tidak akan dibelanjakan sebaliknya.

  Perkara ini biasa berlaku ketika bercuti di theme park.

 5. Mulakan dengan Mini-Moon

  Sekiranya honeymoon tradisional tidak realistik selepas perkahwinan anda, anda boleh menggunakan kaedah "mini-moon" iaitu menangguhkan destinasi honeymoon anda buat sementara waktu.

  Contoh mini-moon ialah anda melawat sanak-saudara anda yang agak jauh dari tempat tinggal anda dan menginap di homestay / chalet yang berhampiran.

  Ia boleh menjadi istimewa seperti perjalanan yang lebih lama di tempat asing dan mungkin akan membuat honeymoon yang sebenar bagi perkahwinan anda.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Top 55 Blog Travel Malaysia 2017

Letak pelekat BN di kereta dapat RM300

Suspek tipu pakej melancong artis direman

Tips Untuk Blogger Berkaitan RUU Anti-berita Tidak Benar 2018

Warga Malaysia paling ramai melancong ke Sumatera Barat

Kes hutang RM17 juta 'Eye On Malaysia' 8 Feb

200 jadi mangsa pakej percutian murah

Mat salih jatuh Gunung Mulu meninggal dunia